Om 15 veckor är sommaren över...

Då har vi gått in i v 25 och har bara 15 veckor kvar innan "Glenn" tittar ut. Det låter som ganska snart men hela sommaren ska gå först. Han beräknas ju att komma ut i mitten på september och då är ju sommaren förbi, 2 veckor till och det är oktober :(
Hoppas att han inte tar lika lång tid på sig som Alva som kom 15 dagar senare än beräknat. Det var långa dagar! Men jag vet ju att aktivitet hjälper till att få igång det :) Dagen innan hon kom ut var vi på Marstrand och klättrade upp och ner för bergen, sen var vi ute vid Nordön och badade med Mikael & Pia och på kvällen blev det en sväng till Ingela och Mats. Det hjälpte för kl 07 morgonen därpå gick vattnet :)

Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.

Barnet:
De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.


Alva har åkt på en ögoninfektion så idag är jag hemma och vabbar. Vet inte riktigt vad jag ska hitta på men det lutar lite åt att baka en rabarberpaj...måste bara ner till affären och inhandla lite ingredienser om jag orkar.
Annars är det ju ett perfekt väder att städa i men lusten lyser med sin frånvaro. Känner för att hitta på något men kommer inte på något som är tillräckligt kul för att orka :)

Jaja, vi får se vad det blir.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0